esmaspäev, 11. veebruar 2013

Semporna Malaisia


Olen nüüd pea-aegu sertifitseeritud sukelduja. Sertifikaadi pidid koju saatma 6 nädala jooksul. Aga niikaua võin ise ikkagi sukelduda.
Kota Kinbalus jätsin kolmanda sukeldumise ära materiaalsetel põhjustel. Aga seal oli kuni viimase päevani ka halb nähtavus (max. 10m). Aga huvitavaid loomi ja taimi nägin sellegi poolest. Vaba päeva käisin põhiliselt poodides ringi (ostsin ainult 2 T-särki). Enamuse ostlemise tegi reisikaaslane ära. Õhtul käisime hiina restoranis söömas. Seal oli Hiina uusaasta tähistamise tava näha. Restoran oli hiina perekondasid täis. Neil on kombeks vanaaasta õhtul perekondlikult süüa ühise laua taga. See tõttu oli restoranis lauad suuremaks tehtud ning iga laua taga istus kümmekond inimest. Esiotsa polnudki meil kuhugile istuda. Aga väikse ootamise peale saime ühe suure laua nelja peale. Söök oli hea (niipalju kui ma maitsta sain). Aga kallis. Iga õhtuga läksid me söögikohad aina kallimaks. Lõpuks pidime tõdema et kõige esimesel ööl söögi koht oli kõige odavam ja parem. Mis sest et nati räpane aga söögid olid maitsvad ja head. Mina tellisin endale hiina restoranist kookospähkli. Sealt jõime kookospiima/vett kõrrega. Maitse ei olnud kõige parem ja ühel reisikaaslasel võttis see kõhu lahti.

 Järgmine päev, ehk siis pühapäeval 10 veebruaril läksime hommiku vara bussi peale. Taksojuhid oskavad ikka raha küsida. Ma tellisin õhtul juba suure takso. Hommikul oli kohal loomulikult väike takso. Kutsuti siis suur. Sõit maksab bussijaama muidu 20RM, siis nüüd küsiti 45 kuna oli ju uusaasta hommik !
Jõudsime bussijaama, olid taaskord kohalikud müügiagendid hordides meie ümber. Nimelt käisime paar päeva varem bussipileteid ostmas, siis küsiti minult kohe, kas meil on olemas reserveerin. Ma kohe vastasin jah, kuna ei viitsinud nendega tegeleda. Ohvriks langes aga üks mu reisikaaslane, keda sikutati lausa särgist igale poole. Iga müügimees tahtis meid saada oma kassa juurde. Lõpuks saime piletid kätte 50RM-i eest (kuigi tavapilet on 75RM).
Hommikul bussijaama jõudes aga hakati meilt bussipileteid käest ära võtma ning uusi vastu andma. Ma siis röögatasin nende peale et ei anna. Selle peale jõudis jooksuga kohale neiukene, kes oli meile pileteid müünud. Tema „Ok, It’s me“. Võttis müügimeestelt piletid ning andis meile. Tuli välja, et roosa buss, millega minema pidi oli ära jäänud või vahetunud uue bussi vastu. Küsisime kohe üle, et kas tingimused on samad: konditsioneer, WC ja istekohad. Tütarlaps noogutas.
Bussisõit kestis 7:30 – 17:00. Nägime ilusat loodust ja mägesid alguses. Aga enamust teest olid tee ääres ainult õlipalmi istandused. Tšunglit ei näinudki praktiliselt. Ahve aga oli küll külluses.
Kohale jõudes ei olnud meil kedagi vastas, kuigi olime palunud Scuba Junkie keskusel tulla. Kohe oli meil kannul üks mees, kelle suust tuli korduvalt üks sõna „Taxi“. Ma siis ütlesin et oodaku, las me nüüd uurime ja vaatame ringi nati. Aga kuna kedagi vastas ei olnud olime sunnitud selle mehikese taksoga minema. Kuna tal taaskord väike auto, siis esimese satsiga läks meie pagas ja üks reisikaaslane ning teise satsiga ülejäänud.
Oleme Sempornas. Jube linn. Nagu oleksime sattunud teise riiki. Ka Kota Kinabalus ulpis prahti vees, aga võrreldes siinsete oludega… Siin on prahti kõik kohad täis. Tänavad haisevad prügi järele. Hulkuvaid koeri ja kasse on kõik kohad täis. Oleme Sukeldumisklubi Hostelis. Minu aknast paistab kinnikasvanud hoov, mis on prügi täis. Tiik on kaetud ühtlase prügi kihiga. Linnud ja loomad aga elutsevad seal.
Jätsin ka esimese sukeldumise siin ära. Päeval käisin üksinda natukene ringi. Ei tahtnud väga käia. Lihtsalt nii jube koht oli. Lisaks pea iga kolmas auto tuututas mulle ning mehikesed lehvitasid. Ma polegi sellest veel hästi aru saanud, kas nad tahavad takso teenust pakkuda või niisama tervitavad. Tänaval ka mehed ütlevad tere. Naised aga löövad silmad maha (siin on moslemi usk domineeriv). Võib-olla on nad lihtsalt sõbralikud… Samas mulle tekitab kõhedust.
Homme lähen sukelduma ainuüksi selle pärast, et pääseda siit linnast välja.

Kommentaare ei ole: